SAVING THE ENVIRONMENT - THE ART OF GIVING

14th February, 2022

Volunteering for **Global Dialogue Foundation**, the students of MMK college worked on saving the environment by spreading the message of "The Art of Giving" by using the medium of video streaming. Through the online platform, a billion eyes took into account various ways in which we as humans harm the environment by making small errors such as keeping the lights on while leaving the room, not closing the water taps, leading to wastage of electricity and water. The students also showed how gathering in large crowds and vehicle usage to commute caused larger amounts of emissions and pollutants. This harms not only the health of the residents but also the biosphere as a whole. Citizens smoking and disposing the waste in the open harm the health of plants as the remains contain toxic substances deteriorating the quality of life.

In order to protect the community the students came up with the initiative of organizing a beach clean up at Dadar. All toxic substances, non recyclable products such as plastic bags, disposable flower garlands were picked up and segregated to help create a better and cleaner place to live in.

This helped contribute to a small amount towards saving the environment. The satisfaction of giving back was endless and the happiness and contentment that followed knew no bounds.

POWAI LAKE BEACH CLEANING

23rd April 2022,

The Powai Lake beach cleaning was an initiative by Elsie Gabriel's Young Environmentalist Programme Trust and the National Service Scheme (NSS) volunteers. As part of this lake cleaning project, Global Dialogue Foundation volunteers of MMK College participated in this great initiative along with other colleges such as KC, HR, MMK, Jai Hind, Hinduja College, etc. The students were requested to assemble around 8:00 am.

The NSS provided each college with a specific place to keep their belongings. After that each student was given hand gloves, sanitizers, mask and a garbage bag for cleaning the whole area. Seeing the clean lake was a very satisfying moment for all the students.

The chief members of NSS gave their speeches regarding a clean and green environment. As a follow-up, everyone was asked to throw away the gloves and mask with the other waste they had collected in the garbage. The students were given snacks after completing their work and the benefit to the environment brought a smile on their face.





Powai Lake Cleaning

TREE PLANTATION AT CARTER ROAD

30th September 2022,

Tree plantation was another environmental initiative taken by the **Global Dialogue Foundation** volunteers of the MMK college. Around 7:30 a.m. each volunteer arrived at Carter Road for the tree planting. The Bhamla Foundation also took the initiative "Clean-athon" to clean Carter Road on the same day. So each one of our students also helped them with the cleaning. This initiative was supported by celebrities like Shaan, Wardha Khan, Jannat Zubair, etc. After the introductory speeches, the students got down to cleaning. It was a great initiative that was supported by other schools and colleges as well. Each one of them was given a mask and a carry bag by the foundation to collect garbage.

After collecting all the garbage, the foundation members disposed off it properly. As soon as the cleaning work was completed, GDF volunteers began planting the trees. In that particular area, we were granted permission to plant 25–30 trees by the BMC. While we were planting the trees, Wardha Khan also saw us and helped us with the plantation. As we planted all the trees, a smile spread across everyone's face, and at the end, the college provided snacks. We will remember this day as one of the most memorable days of our lives.





FINANCIAL LITERACY RALLY

25th March 2022,

The Financial literacy rally was an initiative taken by the National Service Scheme to promote financial learning amongst people. For the rally, students from finance as well as non-finance backgrounds as well as different economic strata participated. Students gathered around 8 am at the college campus. Many slogans, jingles and catch phrases were used by students with banners to attract people. Pedestrians as well as motorists on the road stopped and viewed the rally and some of them asked the reason for the rally.

The rally was initiated to promote savings and investments among people of all cultures and communities. At the halt of the rally, a skit was played by our college students. The skit was for spreading awareness about the importance of being financial literate. It also added to the importance of savings. At the completion of the rally, snacks were provided to the students by the college.

FINANCIAL PLANNING

8th September 2022

To pen down the practical results of the financial seminar held for grade three and four employees, the Global Dialogue Foundation volunteers devised a financial plan. The aim for the same was to help them manage their finances and learn a new financial set of instruments to efficiently manage their accounts and also strike a balance between their income and expenditure. The financial plan acted like a diary that made note of various factors such as personal details, insurances, loans, incomes, etc. A survey was then put into force and circulated among the clan of grade three and four employees. The results and details of each employee from the survey responses were then bifurcated into various categories depending which suited them the best. Various suggestions were made and helped them to take into account various changes in their financial point of view. This benefitted the employees as they gained a new outlook on finding different ways to protect themselves and their families by optimal use of resources.

FINANCIAL LITERACY SEMINAR

13th & 20th July 2022,

A Financial Literacy Seminar was conducted by the GDF volunteers for the nonteaching staff, class 3 and class 4 employees. They were exposed to topics including IPO, SEBI, RBI, Difference between NSE and BSE, Stock Market and their Indices, Mutual Funds, Insurance, The Power of Compounding, Post Office Scheme and Public Provident Fund, Investment Diversification, UPI, Debit Card v/s Credit Card, Gold Market and Real Estate and Tax. During the session queries and doubts by the audience were resolved. Post the seminar we guided them to open a demat account and begin their investment journey as soon as possible so they could compound their wealth in the long run. The investment decisions were made taking into consideration income, return, risk appetite, security, growth, liquidity and time horizon. To keep a follow up with their investments we had created a feedback form and a Google form in which basic questions were asked so that the GDF volunteers could help them to create a financial plan. The GDF volunteers were delighted to get a good response and also assist the non teaching staff by helping them to make investment decisions.



NON TEACHING STAFF SEMINAR

NSE VISIT

21st October 2022,

The NSE visit was sponsored by the NSE Academy and HDFC Mutual Fund wherein we were invited for a holistic 5 hour session. The session started at 12:00 in the afternoon. Before the session the students were given snacks.

The course was about a brief introduction to the world of investing. We learned how to manage finances. In addition to that, we also understood the different asset classes. A brief knowledge about investment in mutual funds and its benefits were given. At the end of the session, we played a quiz round. The winners also got prizes for the same. While leaving, we also saw live stock prices flashing on the screens and added a lot to our existing knowledge of finance.







NSE

Timing (Santosh)

- 23rd January 2022 First meet with principal sir from 10:00 am to 12:00 pm (2 hours)
- 29th January 2022 Meet with sheetal ma'am and principal sir (2 hour) 11:00 noon

to 1:00 pm

- lst February 2022 Meet to discuss plan of action (3 hours) 6:00 pm to 9:00 pm
- 3rd February 2022 Cleanliness drive (6 hours) 8:00 am to 2:00 pm
- 5th February 2022 Meet to cast YouTube video (2 hours) 5:00 pm to 7:00 pm & (1 hour) 8:00 pm to 9:00 pm
- 10th February 2022 Recorded interview of normal people and Subramanyam sir
- (7 hours) 11:00 am to 4:00 am and Editing 6:00pm to 8:00pm
- 11th February 2022 Editing (4 hour) 5:00pm to 9:00pm
- 14th February 2022 Water conservation meeting 11:00 am to 1:00 pm (2 hours)
- 22nd March 2022 Presentation 2 hours 1:00pm to 3:00 pm
- 24th March 2022 Presentation 2 hours 1:00pm to 3:00 pm
- 25th March 2022 Financial literacy rally 6 hours 7:30 am to 01:30 noon
- 27th March 2022 Trial meet (2 hours) 1:00 pm to 03:00 pm
- 30th March 2022 Script and ppt edit (3 hours) 1:00 pm to 4:00pm
- 30th march 2022 Meeting with principal sir & Sheetal ma'am (1 hour) 5:00 pm to 6:00pm
- 21st April 2022 Presentation work 2 hour from 11:00 am to 1:00 pm
- 23rd April 2022 Powai lake cleaning (Day 1) 5 hour from 8:00 am to 1:00 pm
- 24th April 2022 Powai lake cleaning (Day 2) 5 hour from 8:00 am to 1:00 pm
- 21st May 2022 Booklet work 3 hour from 2:00 pm to 5:00 pm
- 3rd June 2022 Booklet work final edits 3 hour from 11:00 am to 2:00 pm

- 18th June 2022 Booklet (Gdf members edits) 2 hours 10:30 am to 12:30 pm
- 26th June 2022 Ppt for Non teaching staff (3 hours) 6:30 pm to 9:30 pm
- 27th June 2022 Presentation (1 hour) 5:00 pm to 6:00 pm
- 10th July 2022 Practice of ppt (2 hour) 6:00 pm to 8:00 pm
- 13th July 2022 Ppt 2 hour (1 hour practice + 1 hour presentation) 1:30 pm to 3:30pm
- 14th July 2022 Feedback form (3 hour) 12:30 pm to 3:30 pm
- 20th July 2022 Session 3 hour (2 hour practice + 1 hour presentation) 9:00 am to 11:00 am & 1:30 pm to 2:30 pm
- 21st July 2022 Feedback work & a quick review (2 hours) 11:00 am to 1:00pm
- 26th July 2022 Demat account opening (2 hours) 2:00 pm to 4:00 pm
- 8th September 2022 Financial plan form + meet with principal sir & Asha ma'am (3 hour) 1:00 pm to 2:00 pm & 7:00 pm to 9:00 pm
- 15th September 2022, Google meet to educate on financial reforms 3 hours 3:30pm to 6:30pm
- 19th September 2022 Form filling and explanation given to them regarding financial planning importance (3 hour) 10:00 am to 1:00 pm
- 19th September 2022 Making the Financial plan (5 hour) 7:00 am to 10:00 am & 2:00 pm to 4:00 pm
- 19th September 2022 Editing the financial plan Financial plan (3 hour) 4:00 pm to

7:00 pm

- Final edit 20th September 2022 (3 hour) 10:00 am to 1:00 pm
- 30th September 2022 Tree plantation at Carter road (6 hours) 8:00 am to 2:00 pm
- 10th October 2022 Google meet for environment saving (3 hours) 12 noon to 3 Pm
- 21st October 2022 Nse visit (5 hours) 12:00 noon to 5:00 pm
- 19th December 2022 Report making work (3 hour) 6:00 pm to 9:00 pm

Total = 120 hours

Timing (Hinanshi)

- 23rd January 2022 First meet with principal sir from 10:00 am to 12:00 pm(2 hours) 29th January 2022 Meet with sheetal ma'am and principal sir (2 hour) 11:00 noon
- to 1:00 pm
- lst February 2022 Meet to discuss plan of action (3 hours) 6:00 pm to 9:00 pm
- 3rd February 2022 Cleanliness drive (2 hours) 8:00 am to 10:00 pm
- 5th February 2022 Meet to cast YouTube video (2 hours) 5:00 pm to 7:00 pm
- & (1 hour) 8:00 pm to 9:00 pm
- 10th February 2022 Recorded interview of normal people and Subramanyam sir
- (7 hours) 11:00 am to 4:00 am and Editing 6:00pm to 8:00pm
- 11th February 2022 Editing (8hours) 12:30pm to 8:30pm
- 14th February 2022 Water conservation meeting 11:00 am to 1:00 pm (2 hours)
- 22nd March 2022 Presentation 2 hours 1:00pm to 3:00 pm
- 24th March 2022 Presentation 2 hours 1:00pm to 3:00 pm
- 25th March 2022 Financial literacy rally 6 hours 7:30 am to 01:30 noon
- 27th March 2022 Trial meet (2 hours) 1:00 pm to 03:00 pm
- 30th March 2022 Script and ppt edit (3 hours) 1:00 pm to 4:00pm
- 30th march 2022 Meeting with principal sir & Sheetal ma'am (1 hour) 5:00 pm
- to 6:00pm
- 21st April 2022 Presentation work 2 hour from 11:00 am to 1:00 pm
- 23rd April 2022 Powai lake cleaning (Day 1) 5 hour from 8:00 am to 1:00 pm
- 24th April 2022 Powai lake cleaning (Day 2) 5 hour from 8:00 am to 1:00 pm
- 21st May 2022 Booklet work 3 hour from 2:00 pm to 5:00 pm
- 3rd June 2022 Booklet work final edits 3 hour from 11:00 am to 2:00 pm
- 18th June 2022 Booklet (Gdf members edits) 2 hours 10:30 am to 12:30 pm
- 26th June 2022 Ppt for Non teaching staff (3 hours) 6:30 pm to 9:30 pm
- 27th June 2022 Presentation (1 hour) 5:00 pm to 6:00 pm
- 10th July 2022 Practice of ppt (2 hour) 6:00 pm to 8:00 pm
- 13th July 2022 Ppt 2 hour (1 hour practice + 1 hour presentation) 1:30 pm to 3:30pm

- 14th July 2022 Feedback form (3 hour) 12:30 pm to 3:30 pm
- 20th July 2022 Session 3 hour (2 hour practice + 1 hour presentation) 9:00 am to 11:00 am & 1:30 pm to 2:30 pm
- 21st July 2022 Feedback work & a quick review (2 hours) 11:00 am to 1:00pm
- 26th July 2022 Demat account opening (2 hours) 2:00 pm to 4:00 pm
- 8th September 2022 Financial plan form + meet with principal sir & Asha ma'am (3 hour) 1:00 pm to 2:00 pm & 7:00 pm to 9:00 pm
- 15th September 2022, Google meet to educate on financial reforms 3 hours 3:30pm to 6:30pm
- 19th September 2022 Form filling and explanation given to them regarding financial planning importance (3 hour) 10:00 am to 1:00 pm
- 19th September 2022 Making the Financial plan (5 hour) 7:00 am to 10:00 am &
- 2:00 pm to 4:00 pm
- 19th September 2022 Editing the financial plan Financial plan (3 hour) 4:00 pr to 7:00 pm
- Final edit 20th September 2022 (3 hour) 10:00 am to 1:00 pm
- 30th September 2022 Tree plantation at Carter road (6 hours) 8:00 am to 2:00
- 10th October 2022 Google meet for environment saving (3 hours) 12 noon to 3 pm
- 21st October 2022 Nse visit (5 hours) 12:00 noon to 5:00 pm
- 19th December 2022 Report making work (3 hour) 6:00 pm to 9:00 pm

Total = 120 hours



20th July 2022 Session (3 hours) (2 hours practice + 1 hour presentation) 9:00 am to 11:00 am & 1:30 pm to 2:30 pm 21st July 2022 Feedback work & a quick review (2 hours) 11:00 am to 1:00pm 26th July 2022 Demat account opening (2 hours) 2:00 pm to 4:00 pm 28th July 2022 Demat account opening (2 hours) 1:00 pm to 3:00 pm ■ 8th September 2022 Financial plan form + meet with principal sir & Asha ma'am (3 hours) 1:00 pm to 2:00 pm & 7:00 pm to 9:00 pm ■ 15th September 2022, Google meet to educate on financial reforms (3) hours)3:30pm to 6:30pm ■ 19th September 2022 Form filling and explanation given to them regarding financial planning importance (3 hours) 10:00 am to 1:00 pm ▶ 19th September 2022 Making the Financial plan (5 hours) 7:00 am to 10:00 am 2:00 pm to 4:00 pm ■ 19th September 2022 Editing the financial plan Financial plan (3 hours) 4:00 pm to 7:00 pm Final edit 20th September 2022 (3 hours) 10:00 am to 1:00 pm ■ 30th September 2022 Tree plantation at Carter road (7 hours) 7:00 am to 2:00 pm 10th October 2022 Google meet for environment saving (3 hours) 12 noon to 3 ≥ 21st October 2022 Nse visit (5 hours) 12:00 noon to 5:00 pm ■ 19th December 2022 Report making work (3 hours) 6:00 pm to 9:00 pm Total = 120 hours